6 – Tijdelijk kan alles

Hoe buigen we de regels?
Vaste lijnen uitzetten is een hachelijke zaak in de steeds sneller veranderende wereld. De fabrieksloods wordt een dansschool en plotsklaps is er ook horeca. Hoe zit dat met regels en vergunningen?Wat kan nog net wel en wat echt niet?

Centrale vraag: De ondernemer wil aan de slag, de overheid ziet de meerwaarde voor de lange termijn ontwikkeling. Wetten en regels bestaan echter met een reden en de overheid heeft de taak om deze te handhaven. Hoe kan dit flexibel, waar zit ruimte en wat zijn mogelijkheden?

Met een presentatie van:
Nathan Wiersma
– Kromhouthal – Amsterdam (DCR)
Gespreksleiding:
Willemijn de Boer – H-team
Tafelgasten:
Micha Wijngaarde – Wijngaarde | vastgoedconcepten voor wonen en werken
Maarten Meurkens – Belcanto – Haarlem  (DCR)

Verslag van de sessies Tijdelijk kan alles:
De ondernemer wil aan de slag, de overheid ziet de meerwaarde voor de langetermijnontwikkeling, maar is tegelijkertijd ook handhaver van wetten en regels. Hoe zorg je bij herbestemming dat je niet tegen een muur van regelgeving aanloopt? Waar zit ruimte en wat zijn mogelijkheden?

Kijk naar de essentie van de regels en wetten en probeer ze te snappen. Dit helpt in het proces van communiceren met de partijen waar de aanvragen gedaan moeten worden, zoals gemeente of brandweer. Probeer als herbestemmer en ambtenaar samen tot een oplossing te komen. Op deze manier ontstaat er vaak een gedoogbeleid, terwijl veiligheid vooropstaat. Realiseer je dat er veel conflicterende regels zijn. Dit is niet per se problematisch. Wanneer regels op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd, kan het ook ruimte creëren. De gemeente kan zorg dragen voor het koppelen van allerhande verschillende partijen binnen de eigen organisatie aan een ondernemer die aan de slag wil. Actief met elkaar meedenken leidt voor beide partijen tot commitment.

Verslaglegging: Marieke Berkers met medewerking van Anniek van der Hoek. Lees het volledige verslag.