1 – Innovatief financieren

Financieringsmodellen als tool voor (her)ontwikkeling

Aan goede ideeën voor hergebruik van leegstaand vastgoed is geen gebrek. De realisatie loopt echter vaak vast op een tekort aan financiële middelen. De culturele en creatieve ondernemers van verschillende hubs slagen erin om soms onverwachte krachten te bundelen en tot vernieuwende financieringsmodellen te komen. Zijn deze modellen ook op grotere schaal toe te passen en welke andere innovatieve financieringen zijn er nog mogelijk?

Deskundigen:

  • Arna Notten, directeur SWK030 Creatieve Huisvesting – bevestigd
  • Mieke van Tilburg, directeur/eigenaar Het Koelhuis, Zutphen – bevestigd

Terug naar overzicht

2 – Gedeeld eigenaarschap

De lusten en lasten van zelfbeheer

Voor vele groepen kunstenaars, creatieve en culturele ondernemers is het een droom: je eigen betaalbare werkomgeving vormgeven en waarborgen voor een lange tijd. Maar de bijkomende verantwoordelijkheden van een langetermijnhuurcontract of zelfs de aankoop van een pand kunnen de interne organisatie danig onder druk zetten. Hoe kun je samen zorg dragen voor een pand en financieel gezond blijven zonder jezelf te verliezen in regels en top-down management? En hoe kun je maximaal blijven profiteren van de som der delen?

Let op: Deze sessie zal gedeeltelijk in het Engels plaatsvinden

Deskundigen:

  • Matteo Marangoni, kunstenaarscollectief iii en broedplaats WD4X, Den Haag – bevestigd
  • Roel Ulder, Objectmanager West-Nederland bij De Kabath – bevestigd

Terug naar overzicht

 

3 – Investeren en ontwikkelen met impact

Door idealen gedreven business cases

Zeker niet alle hubs doorstaan eerst een periode van tijdelijkheid. De (private) hubs gestart vanuit een persoonlijke drive lijken in opkomst. Gedreven door eigen idealen vormen de initiatiefnemers, vaak thematische, samenwerkingsverbanden inclusief financiering. Het doel is niet enkel winstmaximalisatie, maar vooral het realiseren van maatschappelijke impact. Wat drijft deze initiatiefnemers en investeerders? En hoe komen deze door idealen gedreven business cases tot stand?

Deskundigen:

Terug naar overzicht

4 – ‘The place to be’ als ontwikkelstrategie

Van kunstgreep tijdens crisis tot paradepaardje voor gebiedsontwikkeling

De duurzame ontwikkeling van een hub of broedplaats is doorgaans geen onderdeel van de strategie bij gebiedsontwikkeling. De inmiddels bewezen ontwikkelkracht van hubs dwingt tot de vraag waarom eigenlijk niet?

Minder levert soms meer op. Culturele, hippe tijdelijke invullingen tijdens de crisistijd blijken een goede voedingsbodem voor gebiedsontwikkeling. Hoe behouden we, in tijden van druk op de markt, deze strategie om waarde toe te voegen aan gebied en stad? Welke visie en beleid is hiervoor nodig en welke nieuwe rollen ontstaan voor ontwikkelaars, vastgoedeigenaren, investeerders en gemeente?

Deskundigen:

Terug naar overzicht

Excursie Boekhorststraat

Van ‘doorloopstraat’ tot makerskwartier van Den Haag

Met een aantal van de drijvende krachten achter het nieuwe Haagse makerskwartier gaan we ter plekke ondervinden hoe de Boekhorststraat zich ontwikkelt. De straat bevindt zich op nog geen 5 minuten lopen van The Grey Space in the Middle. De excursie duurt 1 uur en wordt twee keer aangeboden.

De Boekhorststraat heeft zich ‘opgewerkt’ tot aantrekkelijk straat om te werken en winkelen. Door een collectieve aanpak van Stichting Stadsherstel, woningcorporatie Staedion, gemeente Den Haag (DSO en Cultuur) enHaagse makers en cultureel ondernemers zijn de prachtige gevels van de straat gerenoveerd en is de leegstand inmiddels volledig gevuld met makers die vanuit hun winkel werken & verkopen. Verenigde krachten bottom-up en top-down! Wat is ervoor nodig om dit te bereiken?

De excursie wordt begeleid door:

  • Manfred Schrijver, Staedion – bevestigd
  • Richelle van Soest, conceptstore Liries – bevestigd
  • Joske Meijer, Studio Joske – bevestigd
  • Andries Micke –  MIXD architecture & art – bevestigd

Terug naar overzicht

Excursie The Hague Tech

Van leeg bruggebouw tot runway voor een tech hub

Met een ‘flitsexcursie’ gaan we deze nieuwe community voor ’tech ideas’ bezoeken, gevestigd in het bruggebouw over de Utrechtsebaan. De excursie duurt 1 uur en wordt twee keer aangeboden. Vervoer is per fiets of per taxi en wordt van tevoren afgestemd met de geregistreerde deelnemers.

The Hague Tech is de internationale community in het hart van Den Haag, waar talent, bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken om toepassingen van technologie in onze samenleving te stimuleren. MN (pensioenuitvoer en vermogensbeheer) heeft namens de eigenaar PMT (Pensioenfonds Metaal & Techniek) ruimte gegeven aan The Hague Tech om, in de tijdelijkheid, hun businesscase rond te krijgen. Dit heeft geresulteerd in een huurovereenkomst. Wat drijft MN om dit te doen en hoe ziet het er ‘in het echt’ uit?

Adres: The Hague Tech, Juliana van Stolberglaan 4-10

Terug naar overzicht

Martijn Bakker

Martijn Bakker is één van de vier partners van Lingotto. Martijn’s motto is ‘vrij denken met beide benen op de grond’. Lingotto bouwt voor mensen met lef, die op een unieke plek in de stad willen wonen. “Wij ontdekken op bestaande plaatsen nieuwe kansen en realiseren samen met onze klanten bijzondere projecten. Wij kijken en denken anders. Dus bij ons woon je in een oude fabriek, een brandweerkazerne, een woon-werkconcept of een voormalige school en niet in een standaard rijtjeshuis. Lingotto lijkt een beetje op een familie, onze cultuur onderscheidt ons in de vastgoedwereld. We staan bekend als een nonconformistisch, deskundig, professioneel en creatief bedrijf binnen en buiten de vastgoedsector.”

Ga naar sessie 4 – ‘The place to be’ als ontwikkelstrategie

Hans-Lars Boetes

Hans-Lars Boetes, economisch geograaf, is strateeg bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en verantwoordelijk voor de borging van het erfgoedbelang in alle belangrijke ruimtelijke Rijkstrajecten, waaronder Deltaprogramma en Nationale Omgevingsvisie. Voorheen werkte hij aan het interdepartementaal project Belvedere en bij het ontwikkelingsbedrijf Groene Ruimte (Dienst Landelijk Gebied). Zijn leukste uitdaging is om een onmogelijke herbestemmingslocatie tot een succes te maken met een enthousiaste nieuwe eigenaar. Of het nu gaat om een gevangenis, een grondgedekt munitiedepot, een radiozendlocatie of een brandstofverdeelstation.

Ga naar sessie 4 – ‘The place to be’ als ontwikkelstrategie

Philip Boswinkel

Philip Boswinkel is partner en eigenaar van Local en docent vastgoed- en gebiedsontwikkeling bij Amsterdam School of Real Estate. Local verandert vastgoed. “Mijn missie is geslaagd als het lukt om de beste oplossing op een vastgoedvraagstuk in de praktijk te brengen. Ik krijg energie van het resultaat als mensen vastgoed optimaal benutten en genieten van de omgeving.” Phlip is lid van de RICS en fervent catamaranzeiler.

Ga naar sessie 4 – ‘The place to be’ als ontwikkelstrategie

Bram Heijkers

Bram Heijkers werkt sinds 2002 vanuit verschillende rollen in, met en aan de stad. Als beleidsmaker bij VROM, verbinder van kennis, ervaringen en mensen bij KEI kenniscentrum, FUTURA en Platform31, als bewoner van Maastricht en daarna Den Haag, en tegenwoordig als stadsmaker in de Haagse Binckhorst. Deze 15 jaar ervaring met de fysieke, sociale en economische praktijk van steden zet hij in om ideeën en kansen te verbinden, aan te scherpen en in praktijk te brengen.

Ga naar sessie 3 – Investeren en ontwikkelen met impact

Nathalie van Hoeven

Nathalie van Hoeven heeft ruim 17 jaar ervaring in gebieds- en vastgoedontwikkelingen en is voor BPD Ontwikkeling werkzaam als stadsontwikkelaar in Den Haag en Rotterdam. Eerder was ze zakelijk leider van de Broedstraten, een collectief van kunstenaars en kwartiermakers in Amsterdam Noord. Met haar eigen onderneming BEAT/development was ze betrokken bij een grote broedplaats in Amsterdam Oost en heeft ze samen met buurtbewoners de wijkonderneming MidWest geinitieerd in de Baarsjes in Amsterdam. Ze is medeoprichter van Lola (Leegstand oplossers Amsterdam). Ze is graag steeds met nieuwe dingen bezig en daarbij ligt haar focus op projecten die er ook maatschappelijk toe doen.

Ga naar sessie 4 – ‘The place to be’ als ontwikkelstrategie

Matteo Marangoni

Matteo Marangoni is an artist interested in ritual arenas, home brewed inventions and applied utopianism. Involved with grassroots organizations since the age of 16 in his hometown of Florence, he studied music performance and cultural management before moving to The Hague, where he obtained his masters diploma from the Art Science Interfaculty in 2011. He is founding chairman of The Hague based artist-run platform iii, which supports radical interdisciplinary practices through a broad program of research, production, presentation and distribution activities, and has recently co-founded a new cultural incubator at Willem Dreespark in The Hague, which is expected to provide work spaces for 50 artists within 2018.

Ga naar sessie 2 – Gedeeld eigenaarschap

Fabiana Mazzacani

Fabiana Mazzacani is vanaf haar 19e een sportieve gepassioneerde onderneemster. Voor haar is ondernemen geen branden blussen maar vuren ontsteken, deze brandend te houden, in de positieve zin. Een brandende onderneming geeft licht, is warm van binnen en zichtbaar in de wijde omtrek. Ondernemen en een bedrijf runnen is te vergelijken met topsport. En naast een flinke dosis doorzettingsvermogen is een goede focus, goede gezondheid èn conditie een must. Daarom is Fabiana gestart met The Ground: the Happy Healthy lifestyle lab, gelegen in Den Haag, midden in de Binckhorst aan de Komeetweg. Haar motto is “Workhard, Playhard, with more FUN!”

Ga naar sessie 3 – Investeren en ontwikkelen met impact

Arna Notten

Arna Notten is directeur van SWK030, een organisatie die op 30 locaties in de stad Utrecht ateliers, presentatieruimten en podia verhuurt aan kunstenaars en culturele instellingen. Arna was ruim 11 jaar in haar rol als culturele bankier bij Triodos Bank betrokken bij de totstandkoming van culturele plekken in het hele land, van Groningen, Arnhem, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. In die jaren heeft ze vele plannen van kunstenaars en creatief ondernemers mogen beoordelen op de (financiële) haalbaarheid. Vanuit Triodos Bank heeft zij bijgedragen aan de oprichting van verschillende Borgstellingsfondsen voor Broedplaatsen, die kredietverlening aan broedplaatsen door de bank borgt. Ze was daarnaast bestuurslid Stichting Triodos Foundation van waaruit zij schenkingsaanvragen beoordeelde en heeft ze al ruim 4 jaar zitting in de Raad van Toezicht van Plaza Futura in het Natlab op Strijp S te Eindhoven. Deze ervaring neemt zij nu mee in haar huidige rol om de de creatieve stad in Utrecht te versterken.

Ga naar sessie 1 – Innovatief financieren

Sebastian Olma

Sebastian Olma is lector Autonoom Maken bij het Centre for Art, Design and Technology, Avans Hogeschool (Breda en ’s Hertogenbosch) en werkt als onafhankelijk schrijver en adviseur vanuit zijn thuisbasis Amsterdam. Hij promoveerde in de Culturele Sociologie aan Goldmiths College, University of London. Zijn nieuwste boek is In Defence of Serendipity: For a Radical Politics of Innovation (2016), uitgegeven door Repeater Books, London.

Ga naar het programma

Mark Roelofs

Mark Roelofs is strategisch coördinator en technology manager bij The Grey Space in the Middle en samen met de founding fathers Dimitri Nieuwenhuizen en Marijke Cobbenhagen bouwt hij aan een nieuwe broedplaats midden in het centrum van Den Haag. Als ’technology manager’ weet hij waar ‘high tech’ gereedschappen toe kunnen leiden als je deze mixt met juiste mensen en creativiteit. Van origine is Mark productontwikkelaar en is thuis in de wereld van industriële product(ie)ontwikkeling.
Voorheen was hij partner in Studio ZOAB met Dimitri Nieuwenhuizen.
In zijn vrije tijd is hij vaak te vinden op zijn volkstuin, waar de wortels en uien weliswaar niet hard groeien maar het des te beter ‘groen’ recreëren is in de Randstad. Mocht er tijd over zijn dan stapt hij op zijn racefiets en wil hij ook nog wel eens baantjes zwemmen in het Haagse Hofbad.

Ga naar het programma

hoe hubs helpen herbestemmen